Dom i Wnętrze

Dobre garnki do kuchni

W kuchni potrzebne są nie tylko meble, ale również szereg innych produktów, jak chociażby lodówka, czy też kuchenka. Nie można również zapomnieć o tym, że wszystkim użytkownikom przydadzą się także garnki. Na co należy zwracać uwagę podczas ich zakupu?

Rodzaj kuchenki

W obecnych czasach do wyboru mamy takie kuchenki, jak płyta indukcyjna, kuchenki gazowe i elektryczne. Coraz większa liczba osób decyduje się na płyty indukcyjne, chociaż nie można powiedzieć, że te dwa pozostałe modele tracą na swojej atrakcyjności. Czy na takich kuchenkach można używać wszystkich garnków? Nie. O ile w przypadku kuchenki gazowej i elektrycznej dobór garnków nie powinien stanowić dla nas problemu, o tyle w przypadku płyty indukcyjnej dozwolone są tylko wybrane komplety przyrządów kuchennych. Na płycie sprawdzą się garnki wykonane z takich materiałów, jak emaliowane lane żelazo, stal nierdzewna 18/10 (18% chromu, 10% niklu, 72% stali), aluminium z oznaczeniem o możliwości zastosowania na kuchence indukcyjnej, nieemaliowane lane żelazo, stal i żelazo.

Garnki i ich dno

Nie zapominajmy o tym, że bardzo ważnym (jak nie najważniejszym) w samym garnku jest jego dno. Dlaczego? Bo to one odpowiedzialne jest m.in. za utrzymanie ciepła, czy też za fakt przypalenia potraw. Wielu specjalistów doradza zakup garnków, które mają potrójne dno, dzięki czemu zawartość garnka na pewno tak szybko nie ostygnie. Jeżeli ktoś lubi nowoczesne wynalazki technologiczne, to powinien spojrzeć na modele garnków z dnem kapsułkowym.